Historie
Historie
Kleintje Pils is in 1975 opgericht en bestaat uit 15 muzikanten. Het orkest is inmiddels uitgegroeid tot een wereldband van formaat en dankt zijn mondiale bekendheid aan de opzwepende populaire muziek bij schaatswedstrijden en rondom toernooien van het Nederlands Elftal.
Daarnaast keek de hele wereld mee tijdens het oer-Hollandse schaatsfestijn, de Friese Elfstedentocht, waar Kleintje Pils zowel in 1986 als in 1997 bij het beroemde bruggetje van Bartlehiem de sportprestaties en de sfeer verhoogde. Naast de spectaculaire optredens in Thialf in Heerenveen is dit dweilorkest ook bekend van de grote schaatskampioenschappen, waar ook ter wereld. Nog steeds zijn ze alom aanwezig tijdens internationale sportevenementen.
De band speelde sinds 1998 bij Olympische Spelen in Nagano, Sydney, Salt Lake City, Turijn, Vancouver, Londen, Sotsji en Pyeongchang. Tegenwoordig is Kleintje Pils ook op vele andere, vaak verrassende, locaties aanwezig. Zo treedt de band op tijdens internationale manifestaties, vaak op uitnodiging van Nederlandse Ambassades, waar zij dan op aanstekelijke en gevatte wijze het befaamde oranjegevoel overbrengen op het publiek. Dit was het geval bijvoorbeeld in de Verenigde Arabische Emiraten, 400 jaar New York, Jakarta, Moskou, Malakka, Kuala Lumpur, Ankara, Berlijn, Riga, Istanbul, Mumbai en Kampala.
Zeer verrassend zijn de optredens in het jubeljaar 2000 voor Paus Johannes Paulus II en in 2017 voor Paus Franciscus op het Pietersplein in Rome. In 2010 verzorgde Kleintje Pils optredens tijdens de opening van de kathedraal van Paramaribo. Ook ondersteunde Kleintje Pils in hetzelfde jaar in het Zwitserse Zürich de Holland-Belgiumbid bij het hoofdkantoor van de FIFA. In 2011 was de band muzikale gast van de Nederlandse gemeenschap in Brazilië.
Kleintje Pils heeft verschillende malen medewerking verleend aan radio- en televisieprogramma’s. Optredens bij populaire spelshows met André van Duin en Paul de Leeuw, Ik Hou van Holland, Nationaal Sportgala, De Tv-Show, RTL-Late Night, Nederland Muziekland, De Wereld Draait Door en zelfs diverse journaals. Ook de impressies tijdens de vele sportuitzendingen in binnen- en buitenland mogen in deze lange rij niet ontbreken. In 2010, tijdens de Olympische Winterspelen in Vancouver, vormde de band een grote attractie voor de internationale pers. Zo zond de Amerikaanse nieuwszender CNN prime time een groot item uit over Kleintje Pils en was de band gast in Colbert Report.
Koninklijke allure
De muzikanten uit de Bollenstreek traden op in inmiddels bijna 40 verschillende landen. Het orkest maakt regelmatig deel uit van handelsmissies en is te vinden bij Nederlandse paviljoens op internationale beurzen of bij de viering van Koningsdag van Nederlandse Ambassades en Consulaten. Vanwege de positieve uitstraling in de sport en de functie als muzikale ambassadeurs, alsmede vertegenwoordigers van Holland promotie, werd de band benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en mag Kleintje Pils zich voortaan het ‘Koninklijk onderscheiden Oranje-orkest’ noemen. Op uitnodiging van het Nationaal Comité speelde het orkest in de Amsterdam Arena tijdens het huwelijksfeest van Willem-Alexander en Máxima en op 30 april 2013 speelde Kleintje Pils bij de inhuldiging van het koninklijk paar tijdens de Koningsvaart in Amsterdam. Op 5 mei 2013 heeft Erica Terpstra in Keukenhof in Lisse de ‘dubbele trompet narcis met oranje hart’ gedoopt die de naam Kleintje Pils draagt. Daarnaast is Kleintje Pils in het klein te bewonderen in Madurodam.
Japan, Korea, China
Het Nagasaki Holland Village in Japan heeft in de zomer van 1991 orkest Kleintje Pils uitgenodigd voor het verzorgen van optredens in het kader van Holland-promotie. Hieruit volgde in 1993 een uitnodiging voor optredens in de, in Japan nagebouwde, Hollandse stad Huis Ten Bosch. In 1997 was Kleintje Pils op uitnodiging van het WK-comité in Nagano prominent te gast bij de Wereldkampioenschappen Allround. Een kroon op het werk van Kleintje Pils is de uitnodiging van het Japans Olympisch Comité voor optredens tijdens de Olympische Spelen in Nagano. In 1999 vertegenwoordigde Kleintje Pils ons land bij de wereldtentoonstelling EXPO’99 in Kunming, China. En zowel in 2018 als in 2019 speelde dit orkest, op uitnodiging van de Chinese stad Dafeng, tijdens het Tulip Festival in Dafeng Holland Flower Park. In 2018 was het dweilorkest in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang, waar het de 23ste Olympische Winterspelen met hun aanstekelijk enthousiasme muzikaal mocht omlijsten. Onze Koning Willem Alexander op de eretribune bekroonde het optreden met een groot applaus.
Uit de vele positieve reacties kunnen we concluderen dat Kleintje Pils misschien wel het meest populaire dweilorkest van Nederland genoemd mag worden.